ponedeljek, 13. junij 2011

3. dan (12.7.2010)

Ta dan sva si ogledala Tirano ter se odpravila preko Durresa (Drača) v Fier. Prevozila sva 143 km, ki vključujejo izgubljanje po durrski obvoznici.

Po nočnem počitku sva se dopoldne sprehodila po centru glavnega mesta. Promet je res kaotičen, nihče ne upošteva talnih oznak ali semaforjev, stalno si nekaj trobijo ... Sredi krožišč vozijo kolesarji in se sprehajajo pešci, da naredijo manjši krog kot po pločniku. Matija se je kar hitro privadil na tak stil vožnje, še vedno pa izstopava kot edina, ki tečeva čez cesto. Vsi ostali hodijo prav počasi.

Osrednja tržnica ni prav velika, ponuja pa vse od več vrst oliv, raznega sadja do tobaka in kokoši, ki na prodajo čakajo v senčki.




Popoldne sva se odpravila v Durres, kjer sva se večkrat izgubila. Gre za veliko mesto, kjer počitnikujejo večinoma Albanci s Kosova. Na obeh straneh glavne avenije sami novi bloki z apartmaji, med njimi pa vidiš na plažo, na kateri je senčnik zraven senčnika in ležalnik zraven ležalnika. Noben centimeter ni zgubljen. Kopanje tukaj naju je minilo, čeprav Durres slovi po lepih plažah.
Ogledala sva si nekaj spomenikov, potem pa šla še do amfiteatra.
Kosilo sva jedla v neki restavraciji s straniščem, na katerem se čepi (čučavac), tako da sem prvič v življenju podlegla tudi tej nadlogi in počepnila nad ta smrad. Na splošno stanje javnih stranišč ni dobro, skoraj povsod so čučavci. V hotelih teh težav ni bilo, v lokalih pa so še večinoma čučavci.

Ker v Durresu nisva imela več kaj početi, sva se odpravila naprej v Fier in iskala prenočišče na blef. Tega mesta namreč ni bilo v vodiču, ki sva ga imela s sabo. Dobila sva sobo s kopalnico in klimo, zanjo plačala 40€, zatem pa ugotovila, da hotel meji na rečico, ki je polna odpadkov - smrad in komarji. Gre za hotel Shkelzeni, ki ga ne priporočam. Je pa res, da v tem kraju ni dosti poceni izbire.

Še ena slaba izbira hotela me je spravljala ob živce. Sva pa na srečo v Fieru vsaj nekaj dobrega pojedla, tako da mesto ni ostalo v najslabšem spominu. Za dve glavne jedi, solato in 2x pivo sva plačala mastnih 870 LEK oz. 6,3€.

Ni komentarjev:

Objavite komentar