ponedeljek, 13. junij 2011

2. dan (11.7.2010)

Iz Shkodre naju je pot vodila v Lezhe, Krujo in Tirano. Ta dan sva prevozila 128 km.

V Lezhu se sredi arheoloških ostankov nahaja grobnica Skenderbega, albanskega narodnega heroja. Vstop v grobnico je mogoč po plačilu cca. 150 LEK. V trenutku najinega prihoda tam ni bilo nikogar, tako da sva grobnico pogledala od zunaj. Ko sva odhajala, se je nekdo drl za nama, da bo odprl, vendar se nama zaradi neznosne vročine ni dalo vračati. To je ena izmed stvari, ki jih obžalujem na tem potovanju. Saj se vidi tudi z zgornjega parkirišča, vendar ni isto.


Pot sva nadaljevala proti Kruji, kjer se nahaja mogočen kip Skenderbega ter grad, v katerem je muzej, posvečen Skenderbegu. Muzej je bil v nedeljo zaprt, tako da si ga nisva mogla ogledati, sva ga pa obiskala nazaj grede. Uličica, ki pripelje do gradu, je tlakovana, na obeh straneh pa so lesene hiške, v katerih prodajajo spominke, razne albanske znamenitosti, zastave, copati, konjak, majice, ovčke itd.
Muzej na gradu sta načrtovala hčerka Enverja Hoxhe, več desetletnega predsednika Albanije - Pranvera Hoxha in njen mož.

Proti večeru sva nadaljevala pot proti Tirani, kamor vodi ogromna vpadnica, večpasovnica, ki nima nikakršnih talnih oznak, tako da se avti vozijo vsevprek. Po široki aveniji se pripeljeva do trga Skenderbeg, ki so ga ravno obnavljali, tako da ni videti dosti razen kipa Skenderbega in albanske zastave. V bližini sva parkirala in se podala v lov za prenočiščem. Hitro sva naletela na nek hostel, kjer sva dobila sobo s kopalnico za 35€. Imela sva tudi klimo in lcd tv. V večernem "hladu" sva si ogledala albanski parlament in se malo sprehodila po centru.
Locirala sem tudi Puma shop, ki pa ima evropske cene in je zame pravo razočaranje. Trgovina je prazna, očitno si lokalci kaj dosti po teh cenah ne privoščijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar