ponedeljek, 13. junij 2011

4. dan (13.7.2010)

4. dan se iz Fiera odpraviva v Apollonio in potem do Vlore. Prevozila sva 60 km.

Fier je prav bedno mesto, zato sva se že zgodaj odpravila do Apollonie, ki je stara grška naselbina. Ogled je zanimiv in ga priporočam, manjkala je le kakšna tabla več. Vročina je huda, polno škržatov, nekaj želv in pajkov pa popestri ogled.


Popoldne se odpraviva proti Vlori, obmorskemu mestu, ki na prvi pogled spominja na Durres, vendar se izkaže za precej bolj prijetno. Ko sva našla hotel, sva se podala na raziskovanje zgodovinske razglasitve samostojnosti Albanije. Najprej sva obiskala spomenik, posvečen prvemu dvigovanju zastave leta 1912.
Zatem sva se odpravila še v muzej, posvečen razglasitvi samostojnosti, kjer naju je pričakala mlada uslužbenka, ki je govorila odlično angleščino z italijanskim prizvokom. Tudi ta muzej priporočam, zve se veliko zanimivega.
Ker sva bila proti večeru že precej utrujena, sva preskočila kopanje na mestni plaži, sva pa to punco vprašala, kje so najlepše plaže in naju je napotila po cesti proti jugu nekaj km naprej. Hotel je bil fajn, klima, mreža proti komarjem, cena 25€, se je pa nahajal na razriti ulici, polni na novo zgrajenih apartmajev.
Ena izmed slabših stvari v Albaniji je kultura odmetavanja odpadkov. Na žalost je velikokrat ob cesti možno opaziti kupe smeti. Ločevanja odpadkov ni skoraj nikjer, ločene zbiralnike sem videla samo v enem mestu, pa še ti so bili prazni! Imajo pa polno embalaže od vseh plastenk vode, ki jo kupujejo.
Zvečer, ko se vsaj malo ohladi, Vlora zaživi. Po glavi ulici ljudje paradirajo gor in dol, mnogo trgovinic je odprtih vsaj do desetih zvečer, veliko se dogaja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar